Diumenge 3 de desembre el programa Versió Espanyola (TV2) va emetre la pel·lícula ‘Arrugas’, dirigida per Ignacio Ferreras, basada en la novel·la gràfica de Paco Roca.

 

Aquesta pel·lícula d’animació aborda, a través d’una història d’amistat entre dos residents importants, temes relacionats amb la cura en la vellesa, com l’Alzheimer i l’atenció residencial.

 

 

Arrugas va ser estrenada l’any 2011 al festival de Sant Sebastià, aconseguint ràpidament un gran èxit així com diferents guardons, Premi Nacional de Còmic i dos premis Goya: Millor Pel·lícula d’Animació i Millor Guió Adaptat. Planteja una precisa crítica a alguns elements que caracteritzen el model residencial tradicional on les persones grans són ignorades i es veuen sotmeses a una vida uniforme, avorrida i sense sentit. Ofereix també algunes claus que permeten reflexionar sobre què suposa el deteriorament i la visió de les persones amb Alzheimer o altres demències en la cura.

 

 

En el col·loqui posterior a l’emissió de la pel·lícula hi participen, acompanyant a Cayetana Guillén Cuervo, la doctora Teresa Martínez, psicòloga gerontòloga i experta referent en models d’atenció centrada en la persona i Cristina Maragall, portaveu de la Fundació Pasqual Maragall, centre pioner en la investigació la malaltia d’Alzheimer, i filla de Pasquall Maragall, expresident de la Generalitat i víctima d’aquesta malaltia.

 

 

Recomanem no perdre aquesta reposició i el posterior col·loqui sobre la bona cura a les persones amb demència, la necessitat d’un canvi en l’actual model residencial espanyol i la importància de la investigació en patologies com l’Alzheimer.